Rib flare na de bevalling

 

Kunnen je blousjes niet meer dicht na je bevalling? Heb je een grotere bh-maat (omvang) of steken je onderste ribben uit? Misschien heb je een rib flare. Dat is niet gek. Veel vrouwen hebben na de bevalling een rib flare. In dit artikel kom je te weten wat een rib flare is en wat je er aan kunt doen.

De ribbenkast tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap neemt de baby veel ruimte in beslag. De baarmoeder groeit en hierdoor worden alle organen naar boven geduwd in de buik. Dit zorgt ervoor dat ribbenkast wijder wordt. De rustpositie van het middenrif (de ademhalingsspier) komt 4 cm hoger te liggen. De borstomtrek neemt toe met 5 tot 7 centimeter. Bij sommige vrouwen gaan de ribben na de bevalling vanzelf weer terug naar de normale rustpositie. Bij andere is dat niet het geval.

 

Test of je een rib flare hebt.

Er zijn een aantal manier om te testen of je een rib flare hebt. Jij weet zelf het beste hoe jouw ribben er uitzagen voor je zwangerschap. Idealiter lopen je ribben zo dat er precies een driehoek onder past. De optimale hoek is dan 90 graden.

 

De nadelen van een rib flare.

Naast het feit dat je je blouse niet meer aan kunt zitten er nog wat meer nadelen aan een rib flare.

De positie van je ribbenkast beïnvloedt je ademhaling. Het middenrif, de ademhalingsspier die onder aan je ribben vast zit, maakt onderdeel uit van het spierkorset en werkt samen met de bekkenbodem. Op een inademing zakt het middenrif omlaag en ontspant de bekkenbodem. Wanneer je uitademt komt het middenrif omhoog en spant de bekkenbodem aan. Dit systeem werkt het beste samen wanneer het middenrif recht boven de bekkenbodem gepositioneerd is. Wanneer je ribben uitsteken kan het middenrif niet volledig aan- en ontspannen en kun je een oppervlakkige hoge ademhaling krijgen waarbij je je spierkorset niet goed kunt inzetten. Mocht je nog een diastase hebben dan is een rib flare ook niet bevordelijk voor het herstel, omdat de peesplaat (linea alba) op spanning staat door de uitstekende positie van de onderste ribben. Daarnaast kun je last krijgen van je bovenrug en schouders. Ook hebben vrouwen met een rib flare vaak een voorover gekanteld bekken. Dat zorgt weer voor strakke heupbuigers en slappe bilspieren. Kortom, de positie van de ribbenkast heeft invloed op de gehele houding en het functioneren en samenwerken van de verschillende spieren in het lijf.

 

Ik heb een rib flare... wat nu?

 

  • Ademhaling: de 360 graden paraplu ademhaling
    Je ademhaling training is de eerste stap. Je kunt hiermee je middenrif trainen. Het middenrif werkt het beste als de spier helemaal kan aan- en ontspannen. Ook werk je aan de bewegelijkheid van je ribbenkast. Het kan zijn dat de tussenribspieren verkort zijn en niet zo goed mee bewegen op de ademhaling omdat ze gewend zijn aan deze positie vanuit de zwangerschap. De 360 graden paraplu ademhaling is een goede oefening. Je zit in kleermakerszit en legt je handen op de onderste ribben. Je vingers aan de voorkant en je duimen aan de achterkant. Je ademt in door je neus en visualiseert je dat je ribbenkast een paraplu is die gelijkmatig opent op de inademing. Je blaast uit door je mond en je voelt de ribben rondom inzakken. Observeer hierbij of je ribben gelijkmatig bewegen aan voor-, zij- en achterkant. Misschien voel je veel beweging aan de zijkant en weinig aan de voorkant. Dan verleg je de focus meer naar de voorkant. Doe deze oefening dagelijks een paar minuten.

 

  • Trainen: mobiliteit- en krachttraining
    Natuurlijk helpt het om te sporten en te werken aan een sterk en mobiel lichaam. Van sporten word je veel bewuster van je lijf en je houding. Je komt beter in je vel te zitten en kunt het dagelijks leven met een kleintje beter aan. Als je gaat sporten bij een PowerMama Coach kan die je uiteraard ook helpen met je houding en rib flare.

 

  • Postuur: laat de emmertjes niet overlopen
    Werken aan je houding heeft ook een positief effect. Maak eens een foto van jezelf als je normaal ontspannen staat. Maak deze foto van de voor- en zijkant. Wat valt je op? Houd je ribben altijd boven je heupen. Op die manier kan het spierkorset het beste functioneren. Het kan helpen om je ribben actief omlaag te brengen. Maar let op, ga niet grijpen met je bovenste buikspieren. Let ook op je hoofd. Je lijf volgt je hoofd. Voorkom dat je je kin ver naar voren uitsteekt (forward head). 

 

Bron: PowerMama®

Ribbenkast-tijdens-de-zwangerschap
Rib-flare-na-de-bevalling
spierkorset
juiste-houding-tijdens-en-na-de-zwangerschap