Sporten met je baby

Voordat je moeder werd was sporten appeltje eitje: je pakte je sporttas en vertrok.  Na de bevalling is dit een heel ander verhaal. Je hebt ineens rekening te houden met een baby. Hoe ga je dit praktisch allemaal aanpakken in je nieuwe leven als drukke moeder? Tijd voor jezelf maken is een hele uitdaging met een kleine baby. Daarnaast spelen andere factoren ook een rol: hoe zit je in je vel? Hoe slaap je? Heb je al weer voldoende energie om normaal de dag door te komen? Geef je nog borstvoeding? Heb je überhaupt zin om weer te sporten? Heb je nog restklachten van de bevalling? Lees verder voor tips om tijd en energie vrij te maken voor het sporten eens je baby er is!

In principe mag je weer beginnen met sporten 6 weken na een vaginale bevalling en 8-10 weken na een keizersnede. In die eerste tijd na de bevalling kun je vanuit huis al heel veel doen aan je herstel. PowerMama is een programma ontwikkeld in Nederland waar er geen postnatale kine wordt gegeven. In België hebben we als mama die kans wel en die wordt ook quasi volledig terugbetaald via je ziekenfonds en hospitalisatieverzekering! Dus grijp die kans en start met die kinesessies en doe trouw je oefeningen thuis! Uiteraard kan je dan gaan combineren met powermama want daar zul je meer de sportprikkel ervaren, uiteraard op een verantwoorde manier en op het ritme van jouw individueel herstelproces.

Start wanneer jij er aan toe bent!

Het belangrijkste is dat je start met sporten wanneer jij er aan toe bent. Laat je niet opjagen. Je hebt geen haast. Er zijn geen vaste tijdlijnen waaraan jij je moet houden. Je mag eerst de energie en ruimte voelen om weer te wíllen werken aan je herstel. Dat is een persoonlijk proces. De één staat na 5 weken (figuurlijk hoop ik) te springen en kan niet wachten weer naar de sportschool te gaan, de ander moet er de eerste 6 maanden niet aan denken. Beiden is prima. Elke situatie is anders, elke herstelproces is anders. Voel je niet schuldig en vergelijk jezelf al helemaal niet met andere moeders. Jij doet dit op je eigen manier en op je eigen tempo.

Slaap als de baby slaapt, sport als de baby wakker is.

Vaak wordt het advies gegeven om te sporten wanneer de baby slaapt. Maar dat is nu juist ook even een moment voor jezelf. Een moment waarop je even niks moet en misschien zelf ook wel wil slapen. Daarom zeggen wij “slaap als de baby slaapt en sport als de baby wakker is”. Je kindje vind het helemaal leuk om bij jou op een kleedje te liggen en te kijken naar wat mama allemaal doet. Trainingen hoeven ook niet lang te duren. Kort na de bevalling zal je kine oefeningen geven waar je maximaal 10 minuten per dag mee bezig bent. Ook korte trainingen kunnen effectief zijn. Wil jij wel sporten als je baby slaapt dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Misschien is dat nu net waar je behoefte aan hebt om even tot jezelf te komen. Er is geen goed of fout. Zorg er wel voor dat je goed uitgerust bent.

Neem je baby mee!

Als je een sportprogramma gericht op herstel volgt, zoals Core Restore van PowerMama, dan kan je je baby vaak meenemen! Ideaal. Op deze manier hoef je geen oppas te regelenen kun je onder begeleiding van een professional werken aan je herstel. Vaak nemen meer moeders hun baby’s mee en dat is hartstikke gezellig. Dit kan de drempel om weer te starten zeker verlagen. Jullie zitten allemaal in dezelfde fase en kunnen mooi ervaringen uitwisselen tijdens het trainen. Natuurlijk zijn er ook moeders die het heerlijk vinden een uurtje weg van huis te zijn zonder baby. Ook dat is weer helemaal prima. Iedereen doet het op zijn eigen manier.

 

De belangrijkste boodschap is dus: er is geen goed of fout. Jij pakt jouw herstel aan op de manier die bij jou past. Mét of zonder baby. Doe wat goed voelt voor jou. Zorg er wel voor dat je sport bij een trainer met verstand van pre- en postnatale fitness.

 

Hou er sowieso ook rekening mee dat je bv na 6 weken niet zomaar terug kan beginnen met rennen of volleyballen. Vraag via de button de folder met de algemene tijdslijn! Het betreft een algemene richtlijn en uiteraard kunnen hier verschillen op zitten naargelang jouw situatie maar het schetst al een beetje een verwachtingspatroon!

Bron: PowerMama®