FAQ


Starten met CrossFit

starten met Crooks CrossFit Gent
Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen rond CrossFit, abonnementen etc...

Staat jouw vraag er niet tussen, aarzel niet en mail, bel of spring binnen.

Je kunt een proefles volgen (link uurrooster invoegen). Een WOD duurt een uur. Je begint met een opwarming waarbij de coach al aandacht heeft voor de bewegingen die zullen voorkomen tijdens het pittige einde van de les.

Na de warm-up volgt veelal een routine met aandacht voor techniek.

Daarna volgt het pittig einddeel van de les. Dat kan een half uur duren, maar het kunnen ook de langste tien minuten van je leven zijn. 

De workouts in CrossFit bestaan uit gevarieerde, functionele bewegingen. De intensiteit is relatief hoog. Zowel lichaamseigen gewicht als gewichtsheffen komen aan bod. Crossfit is echt voor iedereen. Je moet geen atleet zijn, noch een fanatiek sporter…Het is de bedoeling dat je je eigen grenzen verlegt op de dag van de work-out.

 

CROSSFIT START is een introductieformule waarin je intense begeleiding krijgt rond de basisbewegingen die vaak terugkomen in de WODs. Denk aan: squat, dead lift, front squats, press…

CrossFit is geen gevaarlijke sport maar een correcte uitvoering en juiste opbouw van de bewegingen is onontbeerlijk. Vandaar dat beginners CROSSFIT START moeten doorlopen. Een professionele coach staat je bij, stimuleert je om uit je comfortzone te treden terwijl hij blijft waken over een veilige trainingsomgeving.

 

Je moet 4 startsessies afwerken in 30 dagen. Kijk op het uurrooster wanneer deze sessies plaatsvinden. Zodra je deze doorlopen hebt, mag je de rest van de 30 dagen deelnemen aan de traditionele WODs.

Je mag om het even wanneer starten, de startlessen moeten niet in chronologische volgorde.

Ben je al vertrouwd met CrossFit, stuur een mail of spreek ons aan in de box voor een aangepast starttraject. 

CrossFit vraagt een engagement. Er zijn mensen die zodanig verzot worden op CrossFit dat ze quasi dagelijks in de box te vinden zijn. Dit is echter voor de meeste mensen met een gezin en een fulltime job geen haalbare kaart. 

Echter, als je geleidelijk maar zeker wilt verbeteren, dan moet je vaak genoeg komen. Reken op zo’n 10 keer per maand.

Hoewel we de nadruk leggen op functioneel bewegen, zijn we heel wat van onze natuurlijke bewegingen zoals een babysquat bv verleerd. Het duurt zijn tijd vooraleer je lichaam dit opnieuw oppikt. Ook het gewichtheffen is iets wat focus en aandacht vergt. Het is de bedoeling dat je inzake gewichtheffen, steeds meer gewicht aankan maar dit moet gepaard gaan met een goede techniek. Anders riskeer je inderdaad blessures. De juiste techniek leer je niet door 1 per week naar de les te komen. Herhaling is het sleutelingrediënt!

Zoals gezegd, CrossFit stoelt op principes van High Intensity Interval Training en metabolic conditioning. Dat wil zeggen dat de trainingen erg pittig zijn. Een coach kan niet een proeflesser in de gaten houden en voortdurend bijsturen qua houding en techniek tijdens een intense WOD. Dat is oneerlijk tov de proeflessers maar ook tov zij die al even CrossFitten en ernaar uit kijken om te komen knallen. Kan je je absoluut niet vrijmaken op het tijdstip van een proefles, kom dan eens kijken naar een WOD op een moment dat je wel vrij bent. Je bent meer dan welkom om het je gemakkelijk te maken in onze loungeruimte en van daaruit een les mee te volgen. Of stuur een mailtje om te zien of we een andere oplossing kunnen voorzien.

 

 

Misverstanden over CrossFit

Absoluut niet. Vanaf de gemiddelde leeftijd van 35 verlies je meer spieren dan je er opbouwt. Daardoor worden je botten minder sterk. Krachttraining is een belangrijk onderdeel in een healthy aging proces. We doen dus een warme oproep naar vijftigers, zestigers en hoger om te komen proberen. Voel je je toch te onzeker?

 

Vanaf 2021 starten er in Crooks CrossFit lessen, speciaal gericht op masters. Schrijf je in op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van dit aankomend aanbod. 

 

Dat zijn atleten! En in de boxen zullen er zeker ook mensen zijn die heel vaak trainen en aan competitie meedoen. Maar CrossFit is er net zoals alle andere sporten, in de eerste plaats voor de gewone werkende mens die een leuke manier zoekt om te bewegen. Wel moet je engagement tonen. Je kunt niet gewoon een weekje CrossFitten en dan weer twee weken niet. Je moet echt zeker zijn dat het je ding is. Als je de proefles en daarna CrossFit Start doorloopt, zul je voldoende zeker zijn of je ermee verder wil.

Vergeet bovendien niet dat alle WODs kunnen voor iedereen gescaled (aangepast) worden. Niemand kijkt raar op als jij met een lege bar deadlifts zit te doen (omdat je de techniek nog aan het leren bent, omdat je je niet top voelt…)

Een plus van CrossFit is dat het los van dat het oprecht een leuke sport is, dat het ook enorm functioneel is…Je leert er sterk te zijn voor alledaagse situaties… Zo sleuren met een sandbag, is zwaar maar stel je voor dat je je bewustloze partner uit een gevaarlijke situatie moet sleuren… Fijn toch om te weten dat je allround sterk bent om bedreigende levenssituaties aan te kunnen. 


Toch wel. Lynn heeft hiervoor speciale opleidingen gevolgd.

Vanaf 2021 staat er PowerMama op het programma. 

Deze reeksen zijn bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn of minder dan een jaar geleden bevallen… Je mag al ervaring met CrossFit hebben maar het is zeker geen must.

De groepen zijn klein, dus Lynn kan de work-outs voor iedereen individueel aanpassen.

Alles wat onveilig wordt uitgevoerd, kan gevaarlijk zijn. Vandaar het belang van een goede begeleiding en vandaar dat het eerste deel van een les tijd wordt besteed aan techniek en een goede uitvoering. Want als je overmoedig bent en te veel gewicht neemt, dan creër je inderdaad risico. Je coach ziet aan jouw houding, wanneer je bijvoorbeeld te veel gewicht neemt en zal je corrigeren. Net omwille van het belang van een goede techniek, raden we aan om zeker 2 x per week te komen crossfitten om de basis goed onder de knie te hebben.

 

Net omwille van de kleine groepen tijdens de lessen en net omwille van de kwalitatieve lesgevers, zijn de abonnementen hoger dan bij een traditionele basic fitnesszaak.  Een groep begeleiden, in de gaten houden of iemand niet te ver gaat, op een simpele manier technieken aanleren…Dat zijn allemaal skills die degelijke (dure) opleidingen vragen en die veel energie vragen van de trainer. Bij een traditionele fitness zal je tenslotte ook bijbetalen voor extra begeleiding. Stel dat je 3 x per week komt trainen per maand, dan betaal je nog geen 8 euro per WOD… Kom je 4 x per week, dan is dat onder de 6 euro per les… En nogmaals, het is geen traditionele groepsles waarin de coach vooraan staat en jij nadoet…Nee, de coach leert je ook technieken aan, corrigeert je, is actief bezig met je…

 

Het communitygevoel bij CrossFit is zeker een belangrijk fundament. Je ziet in alle boxes dat er vriendschappen ontstaan, dat er buiten de box ook geregeld dingen worden gedaan samen… Je bent uiteraard vrij om hier niet aan te deelnemen, niemand zal je hiervoor raar aankijken als je enkel aan de WODs komt meedoen. Maar de WOD is een groepsles, en het verleggen van je grenzen gebeurt impliciet ook door de stuwende motiverende kracht van de andere crossfitters tijdens die les. 

Onwaar. Er is een aangepast programma voor kinderen. Want er zijn wel extra aandachtspunten bij kinderen in de groei mbt belasting door externe gewichten. Maar zoals je zelf zult ondervinden, draait CrossFit niet enkel rond gewichtheffen. Er komt ook heel cardio aan te pas, er wordt geoefend op lenigheid en flexibiliteit. Het is fantastisch om je kinderen hier al vroeg te laten van proeven zodat ze allround fit blijven.

 

In 2022 biedt Crooks een CrossFit for kids programma aan. Schrijf je in op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van dit aankomend aanbod. 

 

 

Nee. CrossFit is een merknaam maar het vertegenwoordigt geen keten. Je kunt dus niet met je abonnement in om het even welke CrossFit box terecht.  Momenteel zijn er 3 officiële boxen in Gent. Ze zijn allen kwalitatief en bieden allen WODs aan. Er zijn zeker gelijkenissen binnen die WODs. De keuze voor een box hangt af van de sfeer, de klik met de teachers, de praktische hindernissen (parking, bereikbaarheid…) Bovendien zul je in elke box merken dat er verschillende accenten worden gelegd… Zo kan er een extra coach zijn die gespecialiseerd is in voeding, er kan een extra yoga-aanbod zijn… Crooks wil sowieso een gevarieerd aanbod brengen. Pieter heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het lesgeven van (kick)boksen en wil hiermee ook met een uniek aanbod naar voren treden na verloop van tijd. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van dit aankomend aanbod.