CrossFit


Wat is CrossFit?

CrossFit is ontstaan in de jaren 90 in de States. Een gymnast, Greg Glassman, wilde niet louter excelleren in zijn specialisme maar een all-round atleet zijn die ook goed was in fietsen, gewichtheffen...


Het doel van CrossFit is dat je een algemene fitness nastreeft en niet enkel goed bent in één iets. Een van de grote verschillen met klassieke gyms is dat er in CrossFit natuurlijke en functionele bewegingen aan bod komen; dit zijn bewegingen die we van nature uit in de dagelijkse realiteit ook zouden (moeten) doen: tillen, trekken, squatten, gooien, springen... 


Kijk naar kinderen in je omgeving, zij doen dit ook allemaal maar verleren het snel wanneer ze naar school gaan, met een job starten...


De 10 sleutelkwaliteiten die belangrijk zijn voor het bereiken van algemene fitheid zijn:

  1. Cardiovasculaire uithouding – Het vermogen van je lichaamsystemen om zuurstof te verzamelen, te verwerken en te leveren. 
  2. Energieverbruik – Het vermogen van je lichaamssytemen om energie te produceren en te leveren, op te slaan en te gebruiken. 
  3. Kracht – Het vermogen van een musculaire eenheid of een combinatie van musculaire eenheden om kracht te leveren. 
  4. Flexibiliteit – Het vermogen om het bewegingsbereik van gewrichten te maximaliseren
  5. Arbeidsvermogen – Het vermogen van een musulaire eenheid of een combinatie ervan om maximale kracht in een minimum van tijd te leveren. 
  6. Snelheid – Het vermogen om de tijdscyclus van een herhaalde beweging tot een minimum te brengen. 
  7. Coördinatie – Het vermogen om verscheidene afzonderlijke bewegingspatronen te combineren in een enkelvoudige afzonderlijke beweging.  
  8. Behendigheid – Het vermogen om de transitietijd van het ene bewegingspatroon naar een ander te minimaliseren.
  9. Evenwicht – Het vermogen om je lichaam gecontroleerd te kunnen plaatsen in relatie met de zwaartekracht. The ability to control the placement of the body’s center of gravity in relation to its support base.
  10. Nauwkeurigheid – Het vermogen om een beweging gecontroleerd te kunnen uitoefenen in een bepaalde richting of aan een bepaalde intensiteit. 

Tijdens elke groepsles komen deze sleutelelementen aan bod. De focus kan wel verschillen van dag tot dag of van week tot week. Afhankelijk van hoe je coach programmeert. Sowieso vindt iedereen die met CrossFit start dat het enorm gevarieerd is. Naast de samenhorigheid die ook heerst in CrossFit boxes, is die gevarieerdheid een van de voornaamste redenen waarom mensen zeggen dat ze blijven sporten. 

Historiek en weetjes rond CrossFit

Je zult merken dat heel wat WODs een naam hebben gekregen. Enerzijds is dit makkelijk. Glassman wou vermijden om altijd een hele uitleg te moeten geven. Dus hij legde de work-out uit, gaf die een naam en verwees er dan de volgende keer naar met de naam alleen.

Waarom hij vaak meisjesnamen koos:


“any workout that leaves you flat on your back, staring up at the sky, wondering what the hell happened, deserves a girl’s name.”

CrossFit en de connectie met leger, politie, brandweer, hulpverleners...

Zoals je ziet bij de tarieven, krijgen politie, brandweer en militairen een korting. We kunnen niet genoeg benadrukken dat CrossFit voor iedereen is die engagement toont om zichzelf uit te dagen en te verbeteren. CrossFit wil algehele fitheid bereiken en je klaarstomen voor het bekende en het onbekende... Dat is per definitie natuurlijk waar politie, brandweer en militairen ook klaar voor moeten zijn in hun beroep. Vandaar dat we ons steentje bijdragen en hen hier alle kans toe geven.

Naast de vele meisjesnamen, zijn heel wat WODs trouwens ook genoemd naar gesneuvelde militairen, politie-agenten... Er is een hele sterke band met CrossFit en deze groep mensen en we willen daar niet aan voorbijgaan.